Semakin Nyata - M. Nasir - Solo (Cassette, Album)

Nasir yang sesuai dan memahami kumpulan Search dan Search memang perlukan M. Bukan perkara yang negatif pun pada aku akan gandingan berbisa ini. Sejarah mereka sendiri telah membuktikan betapa gemilangnya mereka berdua ketika bergandingan.

Hats off untuk duo ini! Aku suka direction M. Nasir dalam Katharsis. Jelas dan memahami luar dalam karakter kumpulan ini. Hampir kesemua lagu yang dikreditkan atas nama beliau kedengaran sesuai dengan Search. Macam mengimbau balik album-album yang terdahulu pun ada.

Kadang teringat Rampage ketika dengar lagu ini, kadang teringat Gema Di Timur Jauh ketika mendengar lagu itu.

Ada juga terimbau sampai Fenomena ketika mendengar lagu yang lain sengaja aku tak namakan lagu-lagu itu. Kumpulan Search sendiri menyumbang beberapa lagu dalam album ini. Acey Nasir ada dua lagu, Din ada satu lagu. Dan beberapa lagu lagi yang dikongsi kredit bersama dengan M.

Termasuklah lagu single mereka, Sidang Kangaroo. Track pembukaan untuk album ni dimulakan dengan Gagalista, sebuah lagu oleh M. Nasir sementara lirik ditulis oleh Buddhi Hekayat. Kah kah kah! Pedih rasanya walaupun dengan Semakin Nyata - M. Nasir - Solo (Cassette membayangkan!

Sidang Kangaroo menjadi track kedua dalam album ini setelah diangkat menjadi single. Macam ada persamaan pula dengan Terpulang pada tafsiran masing-masing. Cuma pada aku, lagu inilah yang membuatkan bulu roma aku meremang lagi-lagi bila part solo Kid. Cukup-cukup beliau membelasah tremolo bersama dengan wah pedal.

Gila terubat rindu weh! Dan menerima beliau sekarang seadanya. Dalam usia yang mencecah 60 tahun, pada aku tindakan beliau yang bersetuju untuk merakam album inipun sudah seribu kesyukuran. Tak adil pada aku untuk membandingkan suara beliau dalam album-album terdahulu. Sedangkan Gothik Malam Edan pun sudah berusia 11 tahun beb! Dan pada aku, satu perbandingan yang bebal kalau ada yang cuba membandingkan beliau dengan penyanyi luar negara seperti Steve Tyler atau Mick Jagger.

Lain lifestyle weh, lain! Aku tak bercadang nak ulas satu persatu lagu-lagu di dalam album ini. Korang kena beli dan rasai sendiri pengalaman ini. Kalau tak, sia-sia beb dorang bertapa sampai jam dalam studio tu semata-mata untuk siapkan album ini. Nanti kalau tak buat album, korang juga yang keji kata album baru takde tapi sibuk nak buat konsert, kan? Biarlah aku ulas secara keseluruhan saja. Dalam album ini, dimuatkan 10 buah lagu yang pecahannya adalah 5 lagu keras, 2 lagu berentak balada, dan 3 lagu moderate rock.

Selain pencipta lagu, album ini juga menghimpunkan gabungan penulis lirik antara yang terbaik dalam Malaysia. Tolak tepi allahyarham Rosli Khamis dan allahyarham Zul Adnan Mohd Razali, mereka-mereka yang terlibat dalam penulisan lirik untuk Katharsis boleh dikatakan pelapis atau penyambung kepada dua nama besar tadi selain senior kepada dua orang itu. Usop pula menyumbangkan Mitos Atau Nyata. Track pilihan aku dalam album ini bersaing antara Jubah Pengantin dan juga Embun.

Tapi akhirnya aku pilih Embun. Mungkin pasal Embun lebih menangkap hati berbanding Jubah Pengantin. Ah, sembang pasal aura pula. Kidd masih mengingati 'abang' Yazit. Brotherhood never dies! Inilah Album) bila seseorang yang sangat berkaliber dan berkarisma tinggi meninggalkan sesebuah Semakin Nyata - M. Nasir - Solo (Cassette. Bukan bermakna aku mengatakan Pae tidak cukup bagus untuk menggantikan abang tapi tone dan bunyi snare abang yang lebih aku dambakan.

Bahaya betul ayat! Kualiti rakaman dan adunan juga memuaskan. Tidaklah mencapai tahap terbaik tapi oklah. Aku masih berharap semoga suatu hari nanti kita mampu mencapai tahap kualiti adunan muzik dan rakaman seperti album Whitesnake — Forevermore sebagai contoh. Kasi sound betul-betul depan muka punya, tak kasi chan! Aku juga terasa sedikit kurang dengan lagu Henjut.

Terasa vokal Amy macam terkebelakang. Mungkin disengajakan. Part paling danger dalam album ini pada aku adalah 'trio' lagu 7 hingga 9. Bila mana masuk saja ke lagu ke 7, secara auto kepala aku akan masuk ke alam lain. Trio Jubah Pengantin - Apologia — Embun ini macam sengaja diletakkan berturutan dalam album ini. Tiga-tiga lagu ini pada aku seakan mengulang trend lagu-lagu Search yang kau tak boleh dengar sekali lalu saja. Berat betul tafsiran untuk ketiga-tiga lagu ini. Dan mungkin secara kebetulan, trio ini disusun seakan mengikut senioriti penulis lirik.

Paling senior, senior, baru masuk senior. Walau dekat tahap manapun mereka, lirik yang mereka hasilkan sangat bagus dan superb. Paling penting, penuh dengan tafsiran yang mungkin hanya mereka sahaja yang boleh rungkaikan.

Thanklist Din cuma secebis daripada lirik Apologia. Apa maknanya? Lain beb feel dia kalau kau ikut aturan yang betul mendengar album baharu macam zaman budak-budak dulu. Cuba untuk tak skip atau pilih-pilih lagu untuk didengar. Paling penting, dengar sambil pegang inlay dan baca sekali lirik lagu. Baru feel dengar lagu tu 'sampai' dan boleh faham apa makna tersurat dan tersirat. Memang platform digital macam iTunes menjual album ini secara loose manakala Spotify pula membolehkan korang mendengar keseluruhan album secara percuma, tapi percayalah!

Lain rasanya dengan mendengar melalui cara konvensional melalui CD. Nasib baik album ini tak dikeluarkan dalam bentuk kaset, kan? Secara keseluruhan aku nilaikan album Katharsis ini sebagai satu produk yang baik, meskipun bukanlah yang terbaik pernah Search hasilkan. Baik daripada segi penghasilan lagu, lirk, team produksi, inlay hinggalah ke pemasaran. Satu strategi yang sangat baik pada aku apabila mereka memilih untuk keluarkan 4 jenis kulit album variant cover dan warna CD bagi cetakan pertama album ini.

Mereka melakukan homework dengan baik kerana amat mengenali latar belakang peminat-peminat mereka. Bagi yang tegar dan mampu, sudah tentu akan membeli keempat-empat jenis kulit album ini bukan? Bagi yang minat biasa-biasa atau kurang berkemampuan, sekeping pun sudah memadai. Tapi strategi ini satu pelan yang bagus untuk melonjakkan jualan CD dan tidak menghairankan sekiranya dalam jangka masa terdekat, Search akan mencapai tahap jualan Platinum 10, keping album untuk Katharsis ini lebih cepat berbanding artis-artis lain.

Dan sekiranya Album) ditakdirkan ini adalah album terakhir daripada mereka, percayalah mereka telah melakukan satu perkara yang betul dengan menjadikan Katharsis ini penyucian jiwa dan juga penutup kepada Cinta Buatan Malaysia yang dibikin 32 tahun yang lalu.

Halalkan tiap yang menjadi kata-kataku. Bayang sendiri menjadi saksi. Tiada berkurang rasanya cinta. Meski selepas dunia tiada Labels: koleksimuzikPunk Rocksearchulasan. Makin nak dekat dengan pilihanraya, makin kerap ada acara hiburan! Usai bangkit dari tidur pasca konsert Mr Big yang diadakan semalamnya, aku bersiap-siap dengan t-shirt Tolerate No More — FSF mengemudi Myvi-putih-dara-ku dengan tenang menghala ke Publika, Solaris Dutamas untuk showcase sempena pelancaran mini album kumpulan Brawk, Never Join The Army yang telahpun berlegar di pasaran pada suku pertama tahun ini.

Sedikit pengenalan. Showcase mereka telah dibantu oleh band kawan-kawan untuk memeriahkan lagi majlis. Ini pengalaman pertama aku sebenarnya menengok band ni secara langsung. Muzik ketat, vokal yang tak kelihatan pancit walaupun berbadan besar. Kumpulan One Buck Shot. Band kedua yang mengambil alih pentas adalah The Pilgrims.

Keadaan di bawah pentas ketika ini sebenarnya agak cemas pasal Kombatt masih belum sampai lagi. Bobby seperti biasa tenang menampal setlist dan memasang mikrofon beliau sendiri band underground bawa mikrofon sendiri. Akhirnya Kombatt sampai setelah kesemua band member yang Semakin Nyata - M.

Nasir - Solo (Cassette sudahpun bersedia di atas pentas. Vocalist The Pilgrims, Bob, dengan gaya seorang rempit sejati! Subculture mengambil alih pentas sesudah tamatnya slot The Pilgrims. Nasib baik tiada gelas yang terbang ke pentas!

Subculture in action! Gajah dan rakan-rakan tampil mengambil alih. Kelihatan budak-budak kepala botak skinhead mula merapat ke arah pentas. Dengan tenangnya, kelihatan orang kanak-kanak berumur tahun seronok berlari-lari di celahan penonton.

Penonton pun semunya kelihatan sopan saja sepanjang masa. Ataupun, mungkinkah kerana faktor usia? Kelihatan Andy Flopp Poppy selaku bassist undangan di situ. Band yang diraikan, Brawk dijadualkan beraksi selepas waktu Maghrib namun aku terpaksa beransur untuk ke satu lagi acara muda-mudi. Api Dalam Sekam: 20 th Years of Revolution. Begitulah nama gig yang dalam flyers tertulis mula pukul 8 malam di Rumah Api baru. Apa siginifikannya 20 tahun Revolution ini? Poster rasmi gig Api Dalam Sekam. Diberi percuma kepada mereka yang membeli tiket masuk.

Sebuah kumpulan punk dari Kuala Pilah, The Bollocks, telah melancarkan demo kedua mereka EP kalau ikut bahasa milenium. Ini secara tidak langsung telah menggerakkan banyak minda bawah sedar pada waktu itu yang punk bukan semata-mata berkenaan duit. Demo ini juga kalaupun tidak menjadi pencetus, adalah antara yang memberi inspirasi sehingga berkembangnya scene hardcore punk pada waktu itu.

Siapa sangka, demo yang berharga RM3 ini terjual lebih 2, salinan hanya dengan secara DIY saja melalui jualan di gig, melalui distro-distro DIY dan juga melalui surat dengan setem guna semula semestinya, haha!

Demo underground pun kena pirate waktu tu weh! DIY till die! Sayangnya aku tak pernah ke Rumah Api di lokasi lama. Lokasi yang begitu signifikan sehingga Rumah Api itu sendiri mendapat namanya akibat suasana panas berbahang tiap kali gig diadakan di situ. Panas macam api! Aku naik ke tingkat 18 kira-kira jam 9. Aku sampai ketika band Rotgut sedang beraksi. Bergenre dbeat ataupun istilah yang dikenali, grindcore, Rotgut membuka lantai persembahan pada malam itu.

Central Market Coalition ! Sarjan Hassan menjadi band kedua yang membuat persembahan pada malam itu. Nak lepas untuk The Bollocks agaknya. Aku mula mencari Album) The Bollocks yang sudahpun hadir. Thank you Adik, Tom, Kuzai rare betul dia pun turun malam tu dan juga Jun. The Bollocks bersama vox The Pilgrims dan seorang kenalan. Deepset mula mengambil alih pentas.

Oleh itu, penonton akan mengalami situasi persembahan yang berbeza walaupun lagu yang sama pernah disampaikan sebelum ini. Selepas itu, kedengaran bunyi serunai dan mantera yang dibacakan dalam dialek Kelantan. M Nasir pun mengambil tempat dan di tengah-tengah persembahan muncul pula sekumpulan pesilat berbaju merah di lantai bawah. Paparan di layar turut menunjukkan pesilat berbaju merah.

Situasi lagu lain menyelit bukan sahaja berlaku dalam Mantera Semerah Padi tetapi juga dalam dua buah lagu lain. Dengan mengambil kira lagu-lagu yang terselit itu, maka benarlah kata M Nasir bahawa beliau telah menyampaikan hampir 37 buah lagu. Staminanya pada usia 62 tahun dalam menyampaikan lagu-lagu juga amat dikagumi dengan pergerakan yang lincah seperti konsert-konsert yang terdahulu.

Memang diakui M Nasir ada terlupa lirik dan kelihatan janggal dalam beberapa momen persembahan. Seperti kebanyakan konsert lain M Nasir, Ada ialah lagu yang paling berpuaka. Jarang ada penonton yang duduk diam apabila mendengar lagu Ada. M Nasir menyanyi dan berjoget dalam keadaan tenaga yang dikatakannya secara berjenaka tinggal 50 peratus.

Lagu ini berlangsung dalam tempoh masa lebih kurang lapan minit. Masih sangat menyengat seperti selalu. Ini malam terakhir dan tak ada lagi, saya tak akan nyanyikan lagu ini lagi. Ini last saya nyanyi. Lagu ini la. Selepas lagu AdaM Nasir seperti lazimnya membuat gimik seolah-olah persembahan akan berakhir. Sebelum keluar dari pentas, M Nasir mengucapkan terima kasih kepada para penonton dan teman artisnya yang hadir, Ramli Sarip dan Amy Search kerana memberikan sokongan kepadanya dalam dunia muzik.

Penonton tahu bahawa itu semua lakonan yang tidak menjadi dan seperti yang dijangka M Nasir masuk semula ke pentas untuk mengakhiri persembahan. Malahan pada penghujung konsert, beberapa penonton di tempat duduk Gold dan Platinum telah turun ke bahagian tangga di tempat duduk Diamond.

Konsert diakhiri dalam suasana syahdu dengan lagu Mustika yang dinyanyikan sekerat-kerat sambil M Nasir memanggil para pemuzik seorang demi seorang turun dari lantai atas ke lantai bawah. Para penari darwish, kumpulan dikir barat, para pesilat, dan penyanyi latar juga turut serta dipanggil.

Pagi esoknya saya pulang dengan menaiki ETS ke kota basah, Taiping, dengan hati yang puas. Tari Cinta Rimba Mistikal. Rajawali Terbang Tinggi. Yang Bertakhta Akhirnya. Demi Masa. Semakin Nyata. Seloka Jegela Melayu. Padang Lalang. Sayembara Hidup. Biarkan Luncai Terjun. Falsafah Cinta. Rahim Maarof. See More. On sale now Aqualung Jethro Tull. Thick as a Brick Jethro Tull. Misplaced Childhood Marillion.

Massick - Basalt (4) - Basalt (Vinyl, LP), Mourning Star, Karapara (Who Will Dance With Me) - The Voices Of The Atolls And The Zizou Bar Trio - South Seas Hon, Russenmafia - Afraid Of Us (Vinyl), The Shape Im In - Shakin Stevens - Lipstick Powder And Paint (Vinyl, LP, Album), Cuando sale la Luna - Los Angeles Negros - Serenata sin Luna (Vinyl, LP, Album), Wheel Of Time - Nektar - Remember The Future (Vinyl, LP, Album), Not Tonight, VI. Variations 21-25 - Wanda Landowska - Uncommon Visionary (DVD), They Gonna Come Around, Akkordeon-Jugend-Orchester 1961 e.V. - Essen-Altenessen, Leitung: Heinz Goralski (Vinyl, LP, Album), Take My Hand For Awhile - George Hamilton IV - Take My Hand For Awhile (Vinyl), Infraloopy Life - Various - Tranzmitter Research (Volume 2) (File, MP3), Honeymoon Blues - Peter Green Splinter Group - Soho Live at Ronnie Scotts (Vinyl, LP, Album)

Selain itu, persembahan selingan lagu genre dikir barat oleh Sabri Yunus ternyata mencuit hati penonton yang menampilkan lirik spontan beliau. Ternyata penonton menghayati setiap lagu yang disampaikan sehingga membuai emosi serta kenangan penonton yang hadir apabila mereka menyanyi bersama lagu yang pernah menjadi peneman zaman muda mereka satu ketika dahulu. Kini Morning Brief.

Makmal Berita. Sayembara Hidup. Biarkan Luncai Terjun. Falsafah Cinta. Rahim Maarof. See More. On sale now Aqualung Jethro Tull. Thick as a Brick Jethro Tull. Misplaced Childhood Marillion. Fugazi Marillion. Canggung Mendonan M. Saudagar Mimpi M.

Gimik kemunculan yang paling diingati pula adalah semasa Akar: Manifesasi Akuistika pada M Nasir muncul dari dalam kain merah yang terbentang di tengah pentas. Bayi yang dijulang dan riak-riak berombak pergerakan kain merah menjadikan permulaan konsert dengan lagu Nusantara ini begitu teaterikal. Kumpulan dikir barat Arjuna Sukma turut mengiringi M Nasir dalam lagu itu serta enam lagu lain di sepanjang konsert.

Reka bentuk pentas pula ringkas tetapi menarik. Pentas dapat dibahagikan kepada dua bahagian. Lantai atas menempatkan para pemuzik, kumpulan dikir barat Arjuna Sukma, dan penyanyi latar.

Lantai bawah pula ialah tempat M Nasir bergerak bebas sambil mengalunkan suaranya. Di situ jugalah tempat munculnya penari-penari darwish dalam lagu Bila Rumi Menari dan para pesilat dalam lagu Mantera Semerah Padi.

Layar elektronik juga terbahagi kepada dua bahagian. Layar utama yang besar menjadi latar belakang pentas dan satu lagi Semakin Nyata - M. Nasir - Solo (Cassette merentangi bahagian antara lantai atas dan lantai bawah.

Apabila video grafik dipaparkan pada kedua-dua layar, lantai atas akan kelihatan seperti satu jalur melintang atau pentas yang tergantung. Susun atur pentas itu berjaya memaparkan persembahan visual yang memukau, tetapi bergantung pada tempat penonton berada. Pada hemat saya, penonton yang berada di tengah-tengah Dewan Planery yang menempatkan kerusi kelas Diamond, Platinum, dan Gold bahagian hadapan dapat menyaksikan persembahan visual paling menarik.

Konsert malam kedua terbahagi kepada tiga bahagian. Bahagian pertama, M Nasir telah menyampaikan tujuh lagu. Ketika itu ada penonton yang menyanyi bersama dan kebanyakannya masih duduk di tempat masing-masing.

Dan pada Semakin Nyata - M. Nasir - Solo (Cassette, satu perbandingan yang bebal kalau ada yang cuba membandingkan beliau dengan penyanyi luar negara seperti Steve Tyler atau Mick Jagger. Lain lifestyle weh, lain! Aku tak bercadang nak ulas satu persatu lagu-lagu di dalam album ini. Korang kena beli dan rasai sendiri pengalaman ini. Kalau tak, sia-sia beb dorang bertapa sampai jam dalam studio tu semata-mata untuk siapkan album ini.

Nanti kalau tak buat album, korang juga yang keji kata album baru takde tapi sibuk nak buat konsert, kan? Biarlah aku ulas secara keseluruhan saja. Dalam album ini, dimuatkan 10 buah lagu yang pecahannya adalah 5 lagu keras, 2 lagu berentak balada, dan 3 lagu moderate rock. Selain pencipta lagu, album ini juga menghimpunkan gabungan penulis lirik antara yang terbaik dalam Malaysia. Tolak tepi allahyarham Rosli Khamis dan allahyarham Zul Adnan Mohd Razali, mereka-mereka yang terlibat dalam penulisan lirik untuk Katharsis boleh dikatakan pelapis atau penyambung kepada dua nama besar tadi selain senior kepada dua orang itu.

Usop pula menyumbangkan Mitos Atau Nyata. Track pilihan aku dalam album ini bersaing antara Jubah Pengantin dan juga Embun. Tapi akhirnya aku pilih Embun. Mungkin pasal Embun lebih menangkap hati berbanding Jubah Pengantin. Ah, sembang pasal aura pula. Kidd masih mengingati 'abang' Yazit.

Brotherhood never dies! Inilah masalahnya bila seseorang yang sangat berkaliber dan berkarisma tinggi meninggalkan sesebuah kumpulan. Bukan bermakna aku mengatakan Pae tidak cukup bagus untuk menggantikan abang tapi tone dan bunyi snare abang yang lebih aku dambakan.

Bahaya betul ayat! Kualiti rakaman dan adunan juga memuaskan. Semakin Nyata - M. Nasir - Solo (Cassette mencapai tahap terbaik tapi oklah. Aku masih berharap semoga suatu hari nanti kita mampu mencapai tahap kualiti adunan muzik dan rakaman seperti album Whitesnake — Forevermore sebagai contoh. Kasi sound betul-betul depan muka punya, tak kasi chan! Aku juga terasa sedikit kurang dengan lagu Henjut. Terasa vokal Amy macam terkebelakang.

Mungkin disengajakan. Part paling danger dalam album ini Album) aku adalah 'trio' lagu 7 hingga 9. Bila mana masuk saja ke lagu ke 7, secara auto kepala aku akan masuk ke alam lain.

Trio Jubah Pengantin - Apologia — Embun ini macam sengaja diletakkan berturutan dalam album ini. Tiga-tiga lagu ini pada aku seakan mengulang trend lagu-lagu Search yang kau tak boleh dengar sekali lalu saja. Berat betul tafsiran untuk ketiga-tiga lagu ini. Dan mungkin secara kebetulan, trio ini disusun seakan mengikut senioriti penulis lirik. Paling senior, senior, baru masuk senior. Walau dekat tahap manapun mereka, lirik yang mereka hasilkan sangat bagus dan superb. Paling penting, penuh dengan tafsiran yang mungkin hanya mereka sahaja yang boleh rungkaikan.

Thanklist Din cuma secebis daripada lirik Apologia. Apa maknanya? Lain beb feel dia kalau kau ikut aturan yang betul mendengar album baharu macam zaman budak-budak dulu.

Cuba untuk tak skip atau pilih-pilih lagu untuk didengar. Paling penting, dengar sambil pegang inlay dan baca sekali lirik lagu. Baru feel Album) lagu tu 'sampai' dan boleh faham apa makna tersurat dan tersirat. Memang platform digital macam iTunes menjual album ini secara loose manakala Spotify pula membolehkan korang mendengar keseluruhan Semakin Nyata - M.

Nasir - Solo (Cassette secara percuma, tapi percayalah!

Try Your Love - Seals & Crofts - The Longest Road (Cassette, Album), Hawaiian Bells - 101 Strings - The Romance Of Hawaii (Vinyl, LP, Album), Hit My Heart (Sfaction Mix) - Benassi Bros. - Benassi Bros. Mp3 (CDr), Imbote - Bert Kaempfert & His Orchestra - Lullaby For Lovers (Vinyl, LP), Lucky Number - Lene Lovich - Stateless (CD, Album), Its My Life - Sash! - Best Of Sash! / Encore Une Fois (CD), Im Getting Out - Sp!n - Hot Blood EP (CD), Bye Bye Love - Connie Francis - 19 Original Albums & Bonus Tracks (CD, Album), Hit My Heart (Sfaction Mix) - Benassi Bros. - Benassi Bros. Mp3 (CDr), Stomp To My Beat - Various - Dancemania (CD), Pride & Joy Rock - Big Youth - Pride & Joy Rock / Version (Vinyl), Water And A Flame - Celine Dion* - Loved Me Back To Life (CD, Album)

9 thoughts on “Semakin Nyata - M. Nasir - Solo (Cassette, Album)

  1. Discover releases, reviews, credits, songs, and more about M. Nasir - Solo at Discogs. Shop Vinyl and CDs and complete your M. Nasir collection/5(5).

  2. Check out Semakin Nyata [Clean] by M. Nasir on Amazon Music. Stream ad-free or purchase CD's and MP3s now on blueskyservices.bizg: Solo.

  3. Read about Semakin Nyata from M. Nasir's Solo and see the artwork, lyrics and similar artists.

  4. Solo, an Album by M. Nasir. Released in (catalog no. PMC/MAL ; Vinyl LP). Genres: Pop blueskyservices.bizg: Semakin Nyata.

  5. NASIR [Cassette] Explicit Lyrics Nas Format: Audio Cassette. out of It's a short album for Nas but he's a vet in the game so he's one of them mc's that gets a pass,album took a min for me to dig but after a couple of listens I was like aiight my g did his thing on it,i bought some more cd's with it so I had other flavor pumpin too and I /5().Missing: Semakin Nyata.

  6. Diskografi M. Nasir. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. M. Nasir mengadakan persembahan di Anugerah Juara Lagu. Ini merupakan senarai diskografi penyanyi rakaman Malaysia, M. Nasir. Beliau telah menerbitkan tujuh album studio, tujuh album bersama kumpulan Kembara, empat album kompilasi, dua album runut bunyi serta telah merakamkan puluhan Missing: Solo.

  7. Sep 13,  · Sama Hebat! Penyanyi Ini Sebenarnya Anak blueskyservices.biz Buat mereka yang masih meminati genre muzik Indie, mungkin akan mengenali kumpulan Ramayana yang ditubuhkan pada dan masih aktif sehingga ke hari ini. Tetapi tahukah anda, vokalis utama Kumpulan Ramayana, Syafie merupakan anak keempat komposer dan penyanyi terkenal, blueskyservices.bizg: Solo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *